Rjuhe so ključ kakovostnega spanja

rjuhe

Rjuhe so ključ kakovostnega spanja

Rjuhe so eden najstarejših kosov posteljnine, kar jih poznamo in ima v človekovem življenju poseben pomen. Rjuhe so vedno predstavljale zaščito človeka pred podlago, na kateri je spal in obratno. Antropološko gledano pa so imele rjuhe za mladoporočenca poseben statusen simbol, ker so izdajale aktivnosti poročne noči. Manjše toplo segrete otroške rjuhe so prvo, kar je občutil dojenček, ko so ga skopali in ga v rjuho zavili. Mnoga verstva pa jih uporabljajo še danes za zadnje oblačilo, preden se poslovijo od človeka za vedno.

Naša ponudba:

Kakšne vrste rjuh obstajajo danes in čemu jih uporabljamo?

Danes poznamo raznovrstne rjuhe vseh mogočih dimenzij, barv in tudi materialov, največkrat so narejene iz umetnih snovi, ki pa človeku niso najbolj prijazne saj na spanec ne vplivajo dobro. Zato moramo poznati materiale, kateri so zares primerni za nas, da bomo spali vso noč v enem kosu.

Prve rjuhe, ki so jih ljudje poznali, so bile narejene iz platna. Običajno je šlo za laneno ali konopljino platno. Ljudje so lan gojili skoraj povsod, predvsem v goratih delih. Konopljo pa bolj v nižinah. Najbolj je bila razširjena v osrednji Sloveniji, kjer je ena najbolj avtohtonih rastlin, ki je bila v času intenzivnega kmetijstva izkoreninjena in nadomeščena s koruzo za krmo. Te rjuhe so bile izjemno trpežne in skoraj neuničljive, saj so bile narejene in najmočnejših vlaken, ki jih poznamo v tekstilni industriji.

Stare lanene rjuhe srečamo še danes, saj so tudi izjemno trpežne, na srečo pa se je tudi proizvodnja lanenega platna in blaga obudila v zadnjih letih, tako, da jih lahko dobite, če malo pregledate internetno ponudbo. Njihova prednost je, da so zelo kakovostne za spanje, slabost pa je, da marsikdo danes ni več navajen tako grobega platna in ne želi spati na bolj trdi posteljnini, ki lahko malo praska kožo. Nekaterim pa to seveda ustreza.

Tretja vrsta rjuh so bombažne, ki pa so najbolj razširjene in jih dobimo v vsaki trgovini. Žal pa je vse manj pravega bombaža, zato boste v večini trgovin naleteli na umeten bombaž, na kar morate biti pazljivi, saj ni najboljši za spanec.

Zakaj so najboljše bombažne rjuhe in kako jih izbrati?

Bombažne rjuhe so se na naših tleh pojavile kasneje in se razširile, saj imajo veliko prednost, da so izjemno udobne in mehke za spanje ter božajo kožo. Lahko so tanke ali debelejše, odvisno zakaj jih potrebujemo in v katerem letnem času. Ker jih je lažje narediti, kot konopljine ali lanene, so tudi precej cenejše in prijaznejše naši dnearnici.

Vendar pozor! Ko se je razširila uporaba plastike do te mere, da so iz reciklirane plastike začeli izdelovati tudi oblačila in posteljnino, so ti ceneni izdelki preplavili trg. Njihove slabosti pa so: da ne dihajo dobro in se zato več potimo; da povzročajo alergije; ne vpijajo vlage, niso prijetne na otip in povzročajo statiko, ki za človeka in zdrava. Zaradi naštetega človek ne more dobro spati.

Prednosti rjuh iz pravega bombaža

Rjuhe, ki so narejene iz pravega naravnega bombaža so že na otip čisto drugačne, kot umetne. Vedno bodite pozorni na oznako, da so izdelane iz naravnega oziroma organskega, pravega bombaža, saj imajo umetne rjuhe lahko tudi oznako, da so narejene iz bombaža, ni pa označeno, da gre za plastični bombaž. Prednosti rjuh iz naravnega bombaža so naslednje:

  • So mehke in prijetne na otip ter prijetne za kožo
  • Poleti imamo lahko tanke rjuhe tudi za pokrivanje v vročih dneh
  • Pozimi imamo lahko debelejše rjuhe, ki so tako tkane, da se med vlakni zadrži topel zrak, ki greje telo
  • Vpijajo znoj s kože in ga oddajo v prostor, zato koža ostane suha
  • Ne povzročajo nobenih alergij
  • Ne zaudarjajo zaradi postanega znoja
  • Dobro se perejo in jih lahko kuhamo po potrebi
  • So bolj kvalitetne, vzdržljive in ne povzročajo muckov, ki mašijo pralni stoj in odtoke
  • Ker se ne muckajo, so na pogled veliko lepše in obdržijo barvo
  • cenovno so ugodne.

Kakšno rjuho izbrati za dober spanec?

Najbolj prijazne za telo so gotovo bombažne rjuhe iz pravega organskega bombaža, ki so tudi cenovno ugodne glede na druge vrste rjuh iz naravnih materialov. Človek mora spati, tako smo narejeni, nekateri 8 ur, drugi kakšno uro manj ali tudi več. Otroci spijo dlje zato, ker se razvijajo in rastejo, saj se to dogaja med spanjem, kot se tudi celice obnovijo izključno med spanjem. Osnovni namen spanja je torej pomlajevanje in obnova telesa ter duha. Zato je potrebno imeti primerno posteljo in posteljnino.

Bombažne rjuhe so dobre za spanec že zaradi materiala samega. Izbrati pa je tudi treba primerno pravo barvo, ki pomirja in naj bodo to pastelne barve, nežne, zelenkaste, modre in vijolične ali črna. Za poleti so bolj primerne svetle barve in bela, ker odbijajo svetlobo in so zato hladnejše, pozimi pa imate lahko bolj temne barve, ki vas bodo grele.

Izdelek ste pravkar dodali v košarico.: